Kατηγορίες

sokolata

Οι πρώτες πληροφορίες για την καλλιέργεια του κακαόδενδρου μας φέρνουν πίσω στην εποχή του πολιτισμού των Μάγιας, στην Κεντρική Αμερική. Στην εποχή των Αζτέκων οι Οίης χρησιμοποιούσαν τους καρπούς ως νόμισμα, αλλά και για την παρασκευή ενός πολύ γευστικού ροφήματος (Choclatl).

 

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε τους καρπούς του κακαόδενδρου, όταν έφθασε στην Νικαράγουα, στον 4ο ταξίδι του στην Αμερική, το 1502, αλλά δεν τους έδωσε σημασία. Έτσι ο πρώτος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη, ήταν ο Ισπανός Φερδινάνδος Κορτέζ, ο οποίος το 1519 έφθασε με ένα μικρό στόλο 11 πλοίων στην ακτή του Γιουκατάν. Διέσχισε την άγνωστη χώρα του Μεξικού, έκανε μια σειρά από νικηφόρες μάχες με ιθαγενείς και τελικά ανάγκασε τον βασιλιά των Αζτέκων Μοντεζούμα να παραδοθεί με όλους τους θησαυρούς του. Ανάμεσα τους βρήκε και καρπούς κακάο, τους κακαοβαλάνους και δοκίμασε το ρόφημα τους το “σοκλάτλ”. Ενθουσιάστηκε τόσο, που με το πρώτο πλοίο που έφυγε για την Ισπανία, έστειλε μαζί με τα τρόπαια των κατακτήσεων του και μια μεγάλη ποσότητα κακαοβαλάνων. Οι αριστοκρατικοί κύκλοι της Ισπανίας ξετρελάθηκαν με το νέο ρόφημα σοκολάτας που το προσάρμοσαν στα ευρωπαϊκά γούστα προσθέτοντας ζάχαρη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το ρόφημα σοκολάτας εξαπλώθηκε σ’ όλη την Ευρώπη και το 1819, παρασκευάζεται η πρώτη πλάκα σοκολάτας στην Ελβετία. Από κει και πέρα η πορεία της “τροφής των θεών”, της σοκολάτας, όπως ονομάσθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο Λινναίο (1707 – 1778) είναι γνωστή. Σ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα κατέκτησε με τις ανεκτίμητες ιδιότητες της, τις καρδιές  μικρών και μεγάλων και έγινε η αγαπημένη τροφή όλων.

Πηγή: https://seiveril.wordpress.com/