Kατηγορίες

DSC_0052

Το δυνατό χαρτί της ανατολίτικης κουζίνας είναι, αναμφίβολα, τα σιροπιαστά γλυκά της. Για τα περισσότερα από αυτά η ακριβής καταγωγή τους χάνεται μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το κανταϊφι πρόκειται για ένα γλυκό ταψιού, το οποίο έχει κι αυτό τις ρίζες του στα βάθη της Μικράς Ασίας και φτιάχνεται με μια ειδική ζύμη, ινώδους μορφής. Αναφέρεται επίσης ως «καταΐφι» και συνήθως περιέχει φιστίκι και μέλι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Πολύ γνωστές εκδοχές του κανταϊφιού είναι επίσης το κιουνεφέ και το Σαράι εκμέκ κανταϊφ.

Το Κιουνεφέ («konafah» κατά την πρωτότυπη ονομασία του) είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα, με τον περίτεχνο συνδυασμό γεύσεων από κανταΐφι γεμιστό με κρεμώδες τυρί, λουσμένο με βούτυρο και σιρόπι. Στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιούν ένα λευκό, υφάλμυρο μαστιχωτό τυρί, κάτι σαν το γαΐς των Ποντίων. Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα η μυζήθρα μαλακή μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.

Το εκμέκ κανταΐφι προέρχεται συγκεκριμένα από την περιοχή Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας. Εκμέκ, ονομάζεται ένα είδος ψωμιού το οποίο περιέχει βούτυρο, γάλα και αυγά. Η αρχική συνταγή θέλει το εκμέκ με μια στρώση του ψωμιού αυτού, μια στρώση καϊμάκι και σιρόπι. Στην Ελλάδα όμως, ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε, μια παραλλαγή του γλυκού αυτού, όπου περιλάμβανε στη βάση του κανταΐφι, έπειτα κρέμα και για τελείωμα πλούσια σαντιγί.

akis-petretzikis-ekmek-kataifi-1024x683

Όποια εκδοχή λοιπόν κι αν επιλέξετε είναι εξίσου απολαυστική, η κάθε μια με το δικό της ξεχωριστό τρόπο…

Πηγή: https://zaxaroplasteia.com/

Comments